Innovation fair

Ovogodišnji Innovation fair će biti održan u četvrtak, 24. marta u 13h na Mašinskom fakultetu. Sajam je osnovan  sa ciljem da studentima pruži priliku da predstave svoje inovativne projekte. Prijave nisu potrebne, mogu doći svi zainteresovani!


U nastavku se nalazi agenda Sajma inovacija:


13.00  Beoavia

Beoavia će vam prikazati bespilotnu letelicu ,,Feniks”, čiji je osnovni zadatak da prenese kesice za transfuziju krvi do nepristupačnih terena. Biće predstavljena i raketa “Pupin K12”, čiji je zadatak da dostigne visinu od 3000 metara i da na toj visini izbaci koristan teret, zatim se bezbedno prizemlji. Kada se vrate na podlogu, raketa je opet sklopiva i može da se lansira više puta.


13.10 Strawberry Energy 

Strawberry energy će prikazati svoje održive klupe koje koriste solarnu energiju i time su prvi javni solarni punjač i WiFi stanica za mobilne uređaje WiFi pružaju mogućnost punjenja telefona, osim mesta za odmor. Njihove klupe su prisutne u 30 gradova i 17 zemalja, celokupna proizvodnja je u Srbiji, a projekat je nagrađen brojnim svetskim nagradama i o njoj su pisali renomirani svetski mediji među kojima su Forbes, Financial Times, The Guardian, TIMES, i dr.

 

13.20 H-Bridges

H-Bridges je tim studenata Elektrotehničkog fakulteta koji već nekoliko godina učestvuje na svetskom takmičenju “International Future Energy Challenge” (IFEC). Osvojili su prvo mesto 2019. godine  kada su razvijali električni bicikl i drugo mesto 2020. godine, kada su projektovali napajanje za nanosatellite. Trenutno razvijaju solarni invertor koji omogućava da solarne panele koristimo za napajanje uređaja u domaćinstvu

 

13.30 NaturaEco 

NaturaEco će vam prikazati Prototip DLL1.0, 3D građevinski štampač, odnosno sistem koji omogucava preciznu i automatizovanu proizvodnju građevinskih objekata i prefabrikovanih elemenata prema unapred definisanim  specifikacijama, a koje mašina čita u g.code formatu. 

 

13.40 Drumska strela

Tim Drumske Strele ponosno započinje sezonu sa električnim vozilom, prvim ikada napravljenim u Srbiji! Njihovo vozilo karakteriše niz inovacija: prva karbonska monokok šasija proizvedena u Srbiji, kao i izmešten položaj litijum-polimerske baterije u odnosu na vozača su samo neke od njih. Takođe, vozilo pokreću 4 elektromotora u svakom točku, i očekuje se da će vozilo postizati brzinu od 100 km/h, za svega 3 sekunde!  


 

14-16h Drugi deo Sajma je u holu Mašinskog fakulteta gde će biti prikazani navedeni projekti, ali i simulator letenja, zanimljivi eksperimenti iz sveta nauke, kao i mnoge druge aktuelne inovacije iz sveta inženjerstva i tehnologije.