EBEC Beograd


Beogradski dani inženjera – EBEC Beograd

„Upoznaj budućnost, probudi kreativnost, budi uspešan!“

 

Beogradski dani inženjeraEBEC Beograd (eng. European BEST Engineering Competition) je projekat namenjem studentima tehničko-tehnoloških i prirodno-matematičkih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učešćem na lokalnoj rundi ovog tamičenja studenti će se nadmetati u dve kategorije – Timskom dizajnu i Studiji slučaja. Ove godine, deseti put zaredom Dani inženjera se održavaju od 9. do 13. marta na Mašinskom fakultetu.

Studenti će imati priliku da unaprede svoje inženjerske, ali i prezentacione veštine učešćem na brojnim radionicama i treninzima koji se održavaju u sklopu takmičenja.

 

Tim dizajn (Team Design) predstavlja najkreativniju vrstu takmičenja u kome studenti rešavaju određeni inženjerski problem konstruisanjem sprave koja vrši zadatu funkciju poput dizalice, katapulta ili muzičkog instrumenta.
Na ovaj način studenti će imati priliku da pokažu svoje znanje, iskažu kreativnost, sposobnost za rad u timu kao i mnoge druge osobine koje krase mladog inženjera.
Studenti se takmiče u timovima od po četri osobe.

 

Studija slučaja (Case Study) omogućava studentima da kroz rešavanje i prezentovanje rešenja određenog tehničkog ili tehničko-menadžerskog problema usavrše svoje veštine, koristeći se prethodnim iskutvom i stečenim znanjem.
Timovi se sastoje od po četri učesnika.

14103659671_382186e001_o 

Pobednici na lokalnom nivou, kvalifikovaće se za učešće na regionalnom EBEC Balkan takmičenju (eng. Balkan Regional Engineering Competition) koje će se održati u Mostaru. Potom, pobednici ovog nivoa odlaze na Evropsko inženjersko takmičenje koje će se ove godine održati u Brnu.

Prethodne godine, Beograd je imao čast da bude domaćin finalne runde EBEC takmičenja — EBEC Final, na kome su učestvovali pobednici regionalnih rundi iz cele Evrope, stoga možemo reći da je 2016. godine Beograd bio evropska prestonica mladih inženjera. Više od 6500 studenata je započelo svoje putovanje na lokalnom EBEC takmičenju, a samo 120 najboljih se plasiralo u finale, među kojiima su bili i studenti sa Beogradskog Univerziteta. U 2015. godini Beograd je ugostio regionalni nivo EBEC takmičenja — EBEC Balkan, na kome su ucestvovali pobednici lokalnih rundi iz: Beograda, Niša, Skoplja, Mostara, Novog Sada i Podgorice.

Na finalnom takmičenju u Rigi, EBEC 2014, takmičari sa Univerziteta u Beogradu zauzeli su treće mesto. Dok su se kolege sa Univerziteta u Novom Sadu na finalnom takmičenju u Portu 2015. godine plasirali na treće mesto u kategoriji Studije Slučaja.

Za više informacija o događaju i načinu prijavljivanja posetite sajt www.ebec.BEST.rs ili facebook stranicu EBEC Beograd – Beogradski Dani Inženjera.